Tekken Tag Tournament 2

De ‘King of Iron Fist Tournament’ is terug en is uitgebreider dan ooit! Alles wat al goed was aan de 18 jaar lang lopende Japanse game-reeks Tekken, is gebundeld, opgepoetst en verbeterd in een nieuwe game. Of is de term ‘nieuwe game’ misschien wat te veel van het goede?

Helemaal nieuw is het natuurlijk allemaal niet. Zo konden Japanse gamers omstreeks 2011 hun duimen en handen al kaal knuppelen in de arcadehallen, om TTT2 vervolgens door Namco Bandai nog een beetje op te laten poetsen en naar de consoles te brengen. Daarnaast lijkt ook deze Tekken Tag, net als zijn voorganger van 12 jaar geleden, een soort van compilatie en evaluatie van wat de Tekken-serie ons tot op heden gebracht heeft, wat overigens niet gelijk een negatief punt is.

Spelers die zich nog geen weg door het Tekken-universum gebaand hebben zullen ongetwijfeld eerst bekend willen raken met het diepgaande vechtsysteem, middels de Fight Lab mode. Deze mode behelst de comic-achtige vertelling van Violet, welke de ultieme vechtrobot wilt produceren om zo het ‘King of Iron Fist Tournament’, gehost door de slechte Mishima Zaibatsu Corporation, te winnen of in ieder geval enkele tegenstanders voortijdig uit te schakelen. Door een verkeerde druk op de knop wordt zijn werk met een flinke explosie te niet gedaan en vinden wij onszelf aan de knoppen van een inferieure Combot die praktisch nog geen enkele kennis van vechten heeft. De opdracht is simpel, leer Combot alles wat jij weet. In een tutorial-achtige reeks van opdrachten creëer je de ultieme vechtmachine, welke je alle moves van alle characters aan zou kunnen leren.

Naast de Fight Lab mode zijn er nog de gebruikelijke VS-, arcade-, survival-, en practise-modi zoals wij die van de Tekken-serie kennen. Wil je thuis op de bank met je vrienden elkaar helemaal lens meppen, dan kun je dat met TTT2 nog uren doen. Mochten je vrienden genoeg op hun lazer gehad hebben en afdruipen met de staart tussen de benen dan kun jij je heil altijd nog zoeken in de online modi, welke uitmuntend zijn als het aankomt op performance. Nagenoeg geen lag of afgebroken matches. Complimenten aan Namco als het aankomt op dat vlak.

Voordat je alle modi doorgespeeld hebt, bijvoorbeeld de arcade ladder, waarbij je met alle characters om beurten de volledige ladder opklimt om uiteindelijk de eindbaas te verslaan en alle endings te zien krijgt, ben je nog wel wat uren zoet. Helemaal als het aankomt op dat laatste, daar waar de game maar liefst een begin rooster heeft van ongeveer 50 characters. Het unlocken van nieuwe personages is er helaas niet bij en zullen nieuwe characters alleen via DLC worden toegevoegd. Helemaal als je wat ouder bent, dan was dat wel het stukje nostalgie uit de reeks wat als een gemis kan worden ervaren.

Mocht je niet genoeg hebben aan het huidige personage-rooster, dan kun je daar nog een klein beetje variatie in aanbrengen door de customization-mode. Hierin kun je maar liefst 10 verschillende setups per character opslaan. Geef ze andere wapens, kleding en accessoires.

Tekken Tag Tournament 2 is, net als zijn voorganger, vooral gefocust op de tag-team manier van vechten. Twee spelers of characters behoren tot één team en wisselen elkaar af tot het andere team verslagen is. In tegenstelling tot veel andere tag-fighters, gaat het er bij TTT2 om dat één van de twee tegenstanders wordt uitgeschakeld. Mocht er dus nog iemand binnen het team over zijn met voldoende health, dan mag deze helaas niet ingezet worden nadat de andere al creperend op de grond ligt. De teamgenoten kunnen elkaar tijdens het gevecht afwisselen door simpelweg een knop in te drukken, maar ook kunnen er reeksen van combo’s gemaakt worden waarin herhaaldelijk afgewisseld wordt van character. Ervaren Tekken-spelers zullen hier niet al te veel moeite mee hebben, maar bij een beginner zal dit de nodige frustraties opleveren.

Grafisch is de game er erg op vooruit gegaan, als wij dit afwegen tegen de laatste game in de reeks, Tekken 6. De characters zijn tot in de puntjes uitgewerkt en de omgevingen zijn fantasierijk en levendig. Aan dat laatste wordt nog een extra dimensie gegeven middels de mogelijkheid om je tegenstander door de muur of vloer heen te meppen en achter de muur of op een lager gelegen punt verder te schoppen en slaan. Er zijn genoeg omgevingen om uit te kiezen, waaronder ook ons eigen kleine kikkerlandje. Inclusief molens, klompen en kaas.

Qua geluid zit het ook helemaal goed. De muziek is lekker opzwepend en de soundeffects zijn prima. Wat vooral een verademing is, is het feit dat ieder personage zijn eigen taal spreekt. Geen Russen of Amerikanen die vloeiend Japans spreken, maar gewoon hun moerstaal. Mochten de soundtracks toch nog gaan vervelen, dan kun je altijd in de mode Tekken-Tunes je eigen muziek importeren.

Tekken staat gelijk aan diepgaande gameplay en een perfect gebalanceerd fight-systeem, waar menig button-basher nog moeite mee heeft. Gecontroleerde combo’s is altijd het geheim geweest. Dit is niet anders in Tekken Tag Tournament 2. Met de Fight Lab mode legt Namco de drempel weer wat lager voor beginners om in te stromen. De ervaren Tekkenaars krijgen nog de nodige uitdagingen voorgeschoteld in de andere modi.

Kortom, Tekken Tag Tournament 2, wellicht niet helemaal een vernieuwende game, maar wel al het beste wat de Tekken-reeks tot op heden te bieden heeft, gebundeld met een grote mooie strik erom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *