Dead Space 3: Awakened

‘Take our hands so that we may feed you, take our eyes so that we may see you, take our minds so that we may serve you…’

Let op: deze review bevat grote spoilers voor Dead Space 3!

Wonderbaarlijk genoeg nog in leven, zijn Isaac Clarke en John Carver gestrand in de ruimte. Hun enige hoop op overleven is een verlaten ruimteschip vol met zichzelf verminkende religieuze gekken. Net wanneer het leek alsof hun situatie niet erger kon beginnen ze beiden last te krijgen van hallucinaties. Waar dit de karakters in het spel verontrust, zal het de harten van menig Dead Space fan sneller doen kloppen: horror!

Met de dood van de Unitology leider (het geloof dat de Necromorph aliens aanbidt en er alles aan doet zo snel en pijnlijk mogelijk te sterven om één te worden) zijn de overlevenden gevlucht naar de Terra Nova – een ruimteschip dat Dead Space 3 spelers bekend voor zal komen. Daar aangekomen heeft één van hen de leiding op zich genomen en is begonnen de labiele volgelingen te doen geloven dat het afhakken van ledematen en aannaaien van alien restanten de beste manier is om één te worden met deze aliens. Dit geloof wordt verder aangesterkt door de hallucinaties die deze mensen – net als Isaac en John – beginnen te zien.

Het zijn deze hallucinaties, in combinatie met de gestoorde acties van de volgelingen, welke je af en toe even goed zullen doen schrikken. Hoewel het nog niet van het niveau van het eerste deel is, is het zeker een gigantische verbetering ten opzichte van de ‘horror’ die we in deel 3 zagen. Awakened is, in tegenstelling tot zijn grote broer, weer een echte horror game. Nou ja, game?

Het grote probleem van Dead Space 3: Awakened is de lengte van de DLC: met drie hoofdstukken zul je blij zijn, als langzame speler, om er drie uur speeltijd uit te halen. Dit is iets wat, voor zijn huidige prijs, belachelijk is. Met €10 zit je, met een gemiddelde van twee uur speeltijd, op de belachelijke prijs van €5 per uurtje speelplezier. Hoewel de horror een grote verbetering is, is dit niet zoveel geld waard! Wil je horror voor een goede prijs/kwaliteit verhouding? Installeer dan gewoon deel 1 nog een keer. Kost geen drol en na ieder hoofdstuk stop je vrijwillig voor een veel benodigde geestelijke pauze.

Hierop aansluitend is het verhaal, voor zoveel er verteld kan worden in drie hoofdstukken, op het einde na niet echt spectaculair. Voor Dead Space begrippen is het eigenlijk gewoon erg magertjes. Er zijn weinig text-, audio-, videologs of artefacts verspreid door de levels die je meer achtergrondinformatie geven. Ook de gameplay is niet veel anders dan dat van Dead Space 3, wat voor Dead Space begrippen al tegenviel, alleen komt Awakened er door de hallucinaties en horror veel beter mee weg.

Grafisch kan Awakened snel worden samengevat: Dead Space 3 – in veel gevallen letterlijk, want hele levels zijn hergebruikt – alleen dan een stuk creepier aangekleed. De tentoongestelde lijken met aangenaaide alien klauwen en ledematen, mensenhanden aan slingers en veel, heel veel kaarsen, zorgen voor een veel betere atmosfeer dan dat deze levels origineel hadden. Toch blijven het de originele levels. Als het je al dwars zat dat je voor zo’n 2 uurtjes spelen €10 hebt neergelegd, dan zul je je dubbel genaaid voelen bij het zien dat ze bij Visceral Studios zo lui zijn geweest die drie lullige hoofdstukjes nog geen eens van de grond af op te bouwen maar gewoon hele stukken uit Dead Space 3 hebben gekopieerd, geplakt en hier en daar wat interior designtips van de plaatselijke satanistenclub hebben overgenomen.

En het geluid? Ja, de omgevingsgeluiden zijn een gigantische verbetering en voelen weer heerlijk Dead Space-y aan. De voice acting is, zoals we het gewend zijn, van uitstekende kwaliteit. Maar waarom hebben ze nou toch gewoon de hele soundtrack van deel 3 hergebruikt? Waaro–oh, laat maar, ik weet denk ik het antwoord al: als je mensen geld wilt uitkloppen wil je er natuurlijk niet teveel moeite voor doen. Het geluid zal een 7 krijgen voor de uitstekende omgevingsgeluiden, de biddende volgelingen en de voice acting, maar niets hoger, dankzij de luiheid de soundtrack gewoon te hergebruiken.

De conclusie is, net als bij Dead Space 3, wat teleurstellend. Was de speelduur twee keer zo lang geweest en meer nieuwbouw (in alle afdelingen), dan was Awakened zijn huidige prijs dubbel en dwars waar geweest. Het feit is echter dat je het moet doen met 2 uur speelplezier met hergebruikte levels, graphics en soundtrack. Het is hier en daar wel zeer effectief opnieuw aangekleed en de hallucinaties zorgen weer voor een paar goede schrikmomentjes, maar toch is het zijn huidige prijs niet waard. Waarmee je overblijft is het gevoel dat dit eigenlijk het echte einde is van Dead Space 3, maar dat de uitgever, de ontwikkelaar of beiden, je nog even gegijzeld wilde houden voor wat extra geld voordat ze het aan je gaven. Alleen kopen als je een diehard fan bent of als deze DLC, tegen de tijd van lezen, flink is afgeprijsd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *