Just Cause 2

Na de demo tientallen keren gespeeld te hebben, wist ik het zeker. Just Cause 2 moet er komen, al is het alleen maar om me te kunnen afreageren na een dag werken. Daar leent deze game zich namelijk prima voor.

Je kruipt in de huid van Rico, of the Schorpio. Beide een en de zelfde persoon. Je gaat op zoek naar een Amerikaan waardoor Rico vroeger getraind is.

Om bij deze man te komen moet je op de eilandengroep Panau de juiste mensen ontmoeten en de juiste vrienden maken. Er zijn drie bendes actief op het eiland die jou kunnen helpen. Om aan informatie te komen over het verblijf van de Amerikaan, zoals hij telkens wordt genoemd, moet je missies uitvoeren voor de bendes. De dirty jobs zullen we maar zeggen.

En zo begint het spel eigenlijk. Zoals we eerder al hebben kunnen zien in de 10 minuten gameplay moet je even een kleine verhaallijn spelen, maar kort daarna is alles free roaming. En ik moet zeggen dat het free roaming het meest geweldige aan het spel is. Verzin het en het is zeer waarschijnlijk mogelijk. Of je nou naar de Mile High Club wil of graag een militair vrachtvliegtuig wil kapen, het maakt in Just Cause 2 weinig uit. Als je maar aan je Chaos komt.

In Just Cause 2 heb je de beschikking over ruim 900 verschillende voertuigen. Uiteraard staan die niet in een garage geparkeerd, maar moet je ze jatten. Geen probleem natuurlijk, want met de handige Grappling hook heb je de voertuigen snel tot je beschikking. De besturing van de auto?s en motoren is een beetje alsof je te veel gezopen hebt. Je zwalkt namelijk vaak van links naar rechts en bij hoge snelheden kan dit wel eens tot mooie explosies leiden. Iets wat eigenlijk niet de bedoeling is? toch?

Verder heb je natuurlijk het vliegverkeer. Dit transportmiddel heeft toch wel mijn voorkeur aangezien de eilandengroep niet bepaald klein is. Verspreid over Panau vind je meerdere vliegvelden. Sommige hebben straaljagers en anderen weer jumbo jets voor je klaar staan. Uiteraard moet je er even wat voor doen om ze tot je beschikking te krijgen, maar meestal is dit niet al te moeilijk. Wel moet je zo nu en dan even uitkijken voor de Samsites, die je maar al te graag uit de lucht willen schieten. De helikopters zijn ook erg handig, maar wat minder snel. Wel zijn de Russische havok look-a-likes erg fijn om de chaosmeter flink mee aan te vullen. Als je het vliegen met de heli onder de knie hebt gekregen is dit een fijn vervoersmiddel om je in grote steden van A naar B te bewegen.

Je heb ook nog de beschikking over de zwarte markt. Deze kun je gebruiken om wapens, vervoersmiddelen of een snelle drop off te krijgen. Natuurlijk is dit alles niet gratis, je betaald met cash en chaos. Beide verdien je door lekker de kwajongen uit te hangen, dus dat is geen probleem.

Dit brengt ons naar het volgende, de wapens. Er zijn in Just Cause 2 vele soorten wapens die allemaal hun eigen voor en nadelen hebben. Een kleine greep uit het assortiment: pistool, revolver, iets dat op een M16 lijkt, Sniperrifle, shotgun, korte shotgun, iets dat op een MP5 lijkt, Heligun, handgranaten, een soort C4 en nog veel meer. Een handig wapen dat in elk geval nooit op gaat is je Grappling hook. Dit ding kennen we natuurlijk al even, maar nu kun je dit item echt voor alles gebruiken. Vijanden opknopen en dood knuppelen of een helikopter bevestigen aan het hoofd van een standbeeld, het kan!

Toen ik begon met de missies was ik eigenlijk al snel teleur gesteld. Zoals ik eerder al zei, zijn er 3 groeperingen waarmee je bevriend moet worden. Om dit te doen doe je dus missies. Jammer genoeg kwam ik tot de ontdekking dat in elk geval de eerste missies van alle groeperingen nagenoeg het zelfde zijn, namelijk: Ga een basis in, schiet wat over hoop, bescherm de computernerd, open het hek van binnenuit en schakel het grove geschut uit. Klaar? Jammer! Het is alsof de maker alle tijd in het ontwikkelen van kleine details en prachtige explosies heeft gestopt, maar slechts een paar uur over had voor het maken van de missies.

Gelukkig hebben we de free roaming nog! Dit kun je prima gebruiken om eens flink de verkenner uit te hangen. Zo kun je vanaf het strand al snel terecht komen in de jungle, of even de hoogtes opzoeken om daar te staan bibberen in de sneeuw. Daarnaast ben jij niet de enige die rond zwerft. Op enkele kilometers hoogte is het me al eens gelukt om geheel per ongeluk tegen een ander vliegtuig aan te vliegen. Verder kom je hier en daar het leger van Panau tegen die overal probeert te handhaven onderdrukken.

Het spel draait natuurlijk allemaal om chaos en aangezien we niet vredelievend Panau kwamen bezoeken is het de bedoeling om zoveel mogelijk te slopen en op te blazen. Alles moet stuk! In feite kun je als een stier te werk gaan. Alles dat rood is en een witte ster heeft, moet dood of stuk. Een rode watertoren of een gasopslag? Boem! Vervolgens kun je giechelend als een klein meisje de toegesnelde militairen terug naar hun maker sturen of de spat nemen. Je bent gelukkig erg mobiel. De Grappling hook en je parachute zorgen voor een goeie combinatie om snel uit de voeten te komen.

Just Cause 2 is absoluut een lekkere afreageer game, maar echt nieuw en revolutionair is het niet. In vele opzichten, zoals de besturing, lijkt de game op Grand Theft Auto, ook al hoef je nu geen delen van de map klaar te spelen. De start van de game met de gekopieerde missies waren een zure appel, een bittere pil en een trap in de maag, maar dat heeft de pret niet bedorven. Zo blijf je telkens nieuwe dingen ontdekken en zitten er een aantal Easter Eggs in het spel, die ik lekker niet ga verklappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *