Forza Motorsport 4

In een tijd waar men gebiologeerd is op zuinige auto’s, verminderen van de CO2 uitstoot en de echte petrolheads ondergesneeuwd worden door wetten en regelgevingen, brengt Turn 10 ons het virtuele alternatief in de vorm van Forza Motorsport 4.

Zonder ook nog maar een menu gezien te hebben wordt je gelijk in de actie gegooid. Nou ja, actie. Om je vanaf het eerste moment te laten genieten van de grafische pracht heeft Turn 10 alle mogelijke besturingshulpmiddelen aangezet en stuur je dus zonder problemen jouw Ferrari 458 Italia door de Berner Alpen. Als je het voorgaande deel hebt gespeeld dan zul je een groot verschil zien in detail. De engine is opgepoetst waardoor de omgevingen er zo veel mooier uit zien en de belichting veel realistischer over komt.

De grafischie pracht van de verbeterde engine komt helemaal tot zijn recht in de mode ‘Autovista’. In deze mode kun je rondom 25 auto’s lopen, er in zitten en tot in detail bestuderen. Sommige delen van deze auto’s zijn voorzien van audiocommentaar om je te voorzien van een beetje meer achtergrond informatie. Dit word gedaan door niemand minder dan Jeremy Clarkson van Top Gear. De Autovista-mode is ook met Kinect te besturen, waarbij je in jouw eigen kamer rond de auto loopt. Het werkt best aardig, maar toch is het navigeren met de controller een stuk sneller.

Als wij kijken naar de hoofdmode van het spel, dan gaat het natuurlijk om de zogenaamde ‘Worldtour’. Hierin wordt je over de hele wereld meegenomen om in verschillende soorten events te strijden. Over het algemeen natuurlijk racen tot je erbij neer valt, maar er zitten ook enkele grappige events in, zoals ‘carbowling’, waarbij je zo veel mogelijk pins om moet rijden.

Tijdens de Worldtour win je weer een hele berg auto’s. Deze kun je gebruiken, maar dat hoeft niet. Je bent niet verplicht om te stijgen in de klasse auto. Dus heb je een favoriete bolide, maar behoort deze tot de lage F-klasse, dan is dat geen enkel probleem en kun je deze praktisch het hele spel door blijven rijden. Jij bepaald namelijk of je groeit in de klasses.

Naast die groeimogelijkheid zijn er nog twee level systemen. De zogenaamde berijders ervaringspunten en de merkgebonden affiniteitspunten. Na elke race krijg je berijders ervaringspunten. Wanneer je een nieuw level aan punten gehaald hebt, krijg je de mogelijkheid om een nieuwe auto uit te zoeken uit. Er word een kleine set aan auto’s gepresenteerd van ongeveer 5 tot 10 auto’s waar je er dan één uit mag kiezen. De merkgebonden affiniteitspunten krijg je door vaak in een bepaald merk te blijven rijden. Ook hierbij kun je in level omhoog gaan en krijg je kortingen op onderdelen of auto’s van dat merk.

Bij een racegame gaat het natuurlijk ook om de prestatie en handeling van de auto’s en het gevoel van snelheid dat hierbij gepaard gaat. Forza 4 gaat daarin nog iets verder dan het voorgaande deel. Om de game toegankelijk te maken voor iedereen kan men er voor kiezen om alle besturingshulpmiddelen aan te zetten. Het leukste en het meest realistische is natuurlijk wanneer je al deze hulp uit zet. Dan pas merk je echt dat er in de handeling een grote stap voorwaarts is gemaakt. Je zult goed moeten nadenken wanneer je je rem in trapt, terug schakelt, door de bocht heen stuurt en vervolgens weer op het gas gaat, want bij de kleinste fout wordt je genadeloos afgestraft.

Forza motorsport 4 kent ook een multiplayer mode. Hierin worden drie modi onderscheiden, Circuit, Multi-Class-Circuitrace en Drift. De eerste is de standaard race. Gewoon rondjes rijden en de eerste over de streep wint. De Multi-Class-Circuitrace ligt ook vrij voor de hand. Ook gewoon rondjes rijden, maar in deze race rijden er meerdere klasses door elkaar en kent deze mode dan ook meerdere winnaars per race. In de Drift mode zul je knetterhard door de bochten moeten slippen en glijden. Hoe harder je gaat des te meer punten en de gene met de meeste punten wint uiteindelijk.

In voorgaande delen vonden sommige mensen het tijdens het online spel nog wel eens nodig om flink te raggen en te beuken. Dit kan nu ook weer, maar op één of andere manier zal de gene die de intentie heeft om kwaad te doen, sneller slippen dan de gene die hij aanvalt. Tevens, wanneer iemand stil gaat staan op de baan, zal deze veranderen in een ‘ghost’, zodat de overige coureurs er doorheen kunnen rijden en dus niet gehinderd worden. Dit is allemaal gedaan om de beleving niet te verstoren en dus een prettigere online ervaring neer te zetten.

Naast het feitelijke online racen is het sociale aspect in Forza 4 ook prominenter aanwezig. Zo kun je auto clubs oprichten en samen met jouw vrienden tegen andere clubs racen. Alle auto’s van de gehele club zijn dan voor elkaar beschikbaar, zodat de minder bedeelde ook gewoon in een gave bak kunnen rond crossen. Daarnaast is er een rivals mode waarin je de beste tijden op verschillende tracks kunt gaan neerzetten ten opzichten van jouw vrienden en ze keer op keer kunt proberen te verbeteren.

Forza Motorsport 4 gaat zijn voorganger dubbel en dwars voorbij op het grafische gebied, online en op het sociale vlak, maar als het aan komt op de uitbreiding van tracks, dan valt deze toch wat tegen. Het gros van de banen die wij in 3 hadden, vinden wij ook weer in 4 en erg veel nieuwe banen zijn er niet. Los van dit puntje van kritiek staat de game als een huis. De handeling is verbeterd en het race gevoel is weer helemaal terug. Ben je een fan van de serie dan is dit zeker een must have, maar deze heeft alles in huis, plus meer, wat de voorgaande delen hadden en vanwege de toegankelijkheid ook zeker een goede beginnersgame.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *