Playlogic kennen wij natuurlijk van de recente games zoals Fairytale Fights en Obscure: The Aftermath, maar in 2006 konden wij al aan de slag met het eerste deel van Age of Pirates, welke toen der tijd niet helemaal tot zijn recht kwam. Nu, drie jaar later staan wij wederom aan het roer om de Caraïbische zee te bevaren.
Na dat je de keuze hebt gemaakt uit drie karakters en de vlag waar je onder vaart vind je jezelf op een schip waar jij de kapitein van blijkt te zijn. Een matroos komt aangesneld om jou het één en ander uit te leggen in tutorialvorm. Wat gelijk opvalt, is dat je wel verteld wordt wat je moet doen, maar welke knoppen daarbij horen dat word achterwegen gelaten. Al snel vind je jezelf grasduinend door de opties om te zoeken naar de juiste knoppen. Eenmaal gevonden, dat je met de spatiebalk kunt blokken, houdt je het een stuk langer uit in een zwaardgevecht.
Een RPG zou een RPG niet zijn als deze niet een systeem zou hebben waarbij het character in kwestie zijn vaardigheden kan verbeteren en de speler deze naar eigen keuze helemaal kan instellen. In het eerste stuk van de game, krijg je tijdens de tutorial al gelijk de mogelijkheden om hier mee te spelen. In Age of Pirates 2 krijgen wij, hoe kan het ook anders, het P.I.R.A.T.E.S.-RPG systeem voorgeschoteld. Deze afkorting staat voor Power, Insight, Reaction, Authority, Talent, Endurance en Success. Dus als RPG-liefhebber krijg je een hoop opties om mee te spelen.
Dit zijn niet de enige elementen die beïnvloed kunnen worden. Gaande weg krijgt de speler zogenaamde ‘ability points’. Deze kunnen vervolgens verdeeld worden over de persoonlijke of de scheepvaart skills. Ben je dus meer van de zeeslagen dan gooi je navigation, cannons of grappling vaardigheden omhoog. Ben je meer met je piraat in wording aan het rond huppelen dan kun je denken aan light, medium of heavy weapons, stealth, autorithy en zo zijn er voor beide disciplines nog wel wat te kiezen.
Na de eerder genoemde korte tutorial ga je aan land. Het is aan jou om je weg te vinden in Willemstad. Je kunt hier geheel vrij rondlopen of als je snel ergens heen wilt kun je het zogenaamde snelmenu gebruiken om van de kade, naar de winkel, de herberg, de kerk en nog enkele gebouwen te gaan. Elk van deze gebouwen heeft een functie. Zo kun je in de herberg jouw zooitje ongeregeld bij elkaar sprokkelen om het schip te bemannen. De winkel is uiteraard voor voedsel en andere nodige supplies en kun je in de scheepswerf nieuwe schepen kopen of het huidige schip repareren.
De schepen zijn goed uitgewerkt en de zeeslagen zijn de dingen waar deze game het van moet hebben. Schepen volgeladen met kannonnen die elkaar te lijf gaan in woeste wateren. Wat dat betreft heb je best wat vrijheid. Je kunt er voor kiezen om het hele schip aan flarden te schieten met verschillende type kanonskogels, maar op gegeven moment kun je ook besluiten om te enteren en het gevecht voort te zetten met je zwaard. De zwaardgevechten zijn echter tergend. Het voelt lomp aan terwijl je inhakt op je vijand. Het lijkt af en toe meer turn-based dan dat het daadwerkelijk een echt zwaardgevecht is. Als je als een gek op je muis blijft klikken dan maak je een goede kans om er doorheen te komen, regelmatig blokken en tactisch terugslaan leid vaak tot een welzekere dood.
Gelukkig sta je er niet alleen voor. In de kroeg kun je manschappen bij elkaar sprokkelen, welke allemaal te verdelen zijn in taken op het schip. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan matroos, kanonnier of gewoon een piraat die lekker mee knokt. In principe kunnen alle personen ingezet worden op een taak, maar ze hebben allemaal hun specialiteit. Zul je iedereen opleiden om alles te kunnen, dan kun je tijdens een zeeslag of een kaping wel eens het onderspit delven, mocht je tegen een goed gespecialiseerde crew komen te staan.
De bemanning, het schip, jijzelf zijn allemaal onderhevig aan de omstandigheden. Zo zul je genoeg eten moeten meenemen op de reis, anders zal het moraal aan boord af nemen. Stuur de mannen af en toe eens naar een bordeel of geef ze een flinke pint bier. Repareer de gemaakte schade op het schip of breid het uit met nieuwe kannonen. Misschien ben jij je huidige schip wel zat of wil je er één bij, dat kan dus allemaal, mits je genoeg geld hebt natuurlijk.
Uiteraard is het niet alleen maar knokken in Age of Pirates 2. Het is de tijd van koloniën en dat wilt dus zeggen, handel. Je kunt er voor kiezen om zo nu en dan de handel te drijven en zo geld te verdienen in plaats van de zeeën af te struinen naar een buit. Raak bevriend met verschillende partijen, of word de schrik van de zeven zeeën, dat is helemaal aan jouw. Door beide manieren bouw je langzaam maar zeker een kapitaal op en kun je nieuwe schepen, beter materieel en manschappen aanschaffen of kun je deze verstoppen en een echte piratenschat creëren.
Dan nog een laatste woord over het grafische aspect en de audio. Deze zijn ronduit treurend. In deze tijd verwachten wij meer dan 4 animaties voor een zwaardgevecht, meer objecten in omgevingen, al was het maar een plant of een vogel. De omgevingen zijn op zijn zwaks gezegd gewoon saai. De bijpassende muziek doet daar ook nog eens afbreuk aan en na twintig minuten het zelfde type deuntje te horen ben je wel geneigd het volume zachter te draaien.
Even heel kort door de bocht, maar deze game heeft de diepgang van een rubberboot, terwijl wij met flinke schepen zouden willen varen. Alle aspecten die een piratengame moet hebben zitten er in, maar zijn niet voldoende uitgewerkt om te blijven boeien. Het enige dat nog leuk was om te doen waren de zeeslagen, maar na een tijdje ben je ook hier klaar mee. Het varen zelf is wel aardig en het gevoel van vrijheid is heel nadrukkelijk aanwezig, maar alle andere aspecten overschaduwen deze goede punten. Het moet wel gezegd worden, ben je een echte RPG-liefhebber en heb je altijd al de piraat willen uithangen, dan zit er genoeg in deze game om jou wel even bezig te houden. Er zijn genoeg mogelijkheden om jezelf te onderscheiden van andere piraten, maar erg goed uitgewerkt is het allemaal niet. Heel jammer om te zien dat deze nieuwe Age of Pirates meer een add-on is op de eerste versie, dan dat het een waardige opvolger is.