ModNation Racers

Al jaren zijn PlayStation liefhebbers jaloers op de Nintendo aanhangers die menig virtueel asfalt hebben versleten in Mario Kart. Op gegeven moment kwam de Crash Bandicoot reeks voorbij scheuren op het Sony platform, maar was het toch niet helemaal. Nu dan eindelijk hebben wij een Mario Kart equivalent. Equivalent is nog laag uitgedrukt want ModNation Racers walst er vierkant overheen.

ModNation Racers is, net als LittleBIGPlanet, een game die thuis hoort in de filosofie ‘Play, Create, Share’. Op alle drie de vlakken van deze filosofie is de game een uitblinker. Zo kun je jouw karakter geheel naar eigen creativiteit vormgeven. Bij het begin van het spel krijg je al een scala aan kleding, accessoires, stickers en kleuren, maar tijdens het doorlopen van het spel win je er steeds meer bij, waardoor de mogelijkheden eindeloos lijken. De tools die je voor handen krijgt, zijn erg simpel in het gebruik en binnen enkele minuten heb je toch wel iets fraais uit je controller weten te drukken.

Niet alleen je poppetje kun je zelf in elkaar draaien, maar ook de kart waar je in rond gaat snorren. Hier gelden praktisch net zo veel mogelijkheden voor. Stickers, spoilers, cheesy accessoires geven jouw karretje een hele eigen look, om deze vervolgens op een mogelijk zelfgemaakt circuit rond te laten racen. WAT !?! Een zelfgemaakt circuit? Ja ja… ModNation Racers heeft een track editor. Net als het aankleden van je poppetje en je kart, kun je ook gebruik maken van de gemakkelijk te gebruiken tools om een circuit te bouwen.

Ben je het dus zat om steeds maar op dezelfde banen te rijden, er zitten 12 vaste banen in de game, dan kun je je heil zoeken in de groeiende community. Gezien de filosofie van Sony ook bestaat uit het delen van alles en nog wat, kun je je lol op als het aankomt op nieuwe tracks die men beschikbaar stelt.
Nu dat de verschillende aspecten van ‘Play, Create, Share’ aan bod zijn gekomen is het natuurlijk ook van belang om te weten wat het spel jou verder nog te bieden heeft en hoe het racen in elkaar steekt, want daar gaat het uiteindelijk om in ModNation Racers.

De game kent een verhaal. Een jonge ambitieuze coureur wilt de top bereiken en wilt zichzelf bewijzen in de racewereld. Dit gaat gepaard met humoristische cutscenes en heel wat duw en trekwerk op de baan. Verschillende power-ups maken het mogelijk om jouw tegenstanders van de baan te vegen. Je kunt de wapens ook versterken door herhaaldelijk over de zogenaamde wapendoosjes te rijden. Dit kan tot drie keer en dan is het wapen op volle sterkte. Bij het gebruik van deze wapens, maar ook met coole acties op de baan kun je punten verdienen, welke langzaam een boostmeter vullen. Je kunt er dan voor kiezen om deze te gebruiken als turbo en dus vooruit te schieten, maar soms is het raadzaam om deze te gebruiken om je schild aan te zetten als je verwikkeld zit in een hevige strijd waarbij de power-ups rond je oren suizen.

Uiteraard zit er ook een multiplayer mode in. Zo kun je het met vier man tegelijk opnemen in een split-screen race of online tegen maximaal 11 (dus 12 in totaal) mensen. Uiteraard werkt het allemaal net als in de singleplayer mode en gaat het erom wie er wint, met behulp van power-ups.

Als je door de lange laadtijden heen kan kijken dan is ModNation Racers een vermakelijke game en je zult er uren zoet mee zijn, maar na een aantal uren gamen is het toch veel van het zelfde. Mocht je je vervelen dan kun je natuurlijk te raden gaan bij de steeds maar groter wordende community voor nieuwe tracks of je helemaal storen op het creëren van karts, mods of tracks, maar in dat laatste zit nog een klein minpuntje. De track-editor bevat zo veel tools dat je opeens niet meer weet wat nou wat doet, het is soms iets te uitgebreid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *