LittleBIGPlanet

It’s a small world after all. Dat moeten de gasten van Media Molecule gedacht hebben toen zij een begin maakte aan LittleBIGPlanet. Toen ik de titel hoorde, moest ik in ieder geval aan die zin denken en aan de té vrolijke figuurtjes uit Disneyland en was niet zo gecharmeerd. Gelukkig werd mijn beeld al snel veranderd door de schattige Sackboy en ik was om!

Old school platformen, wie houdt daar nou niet van? De gameplay van LittleBIGPlanet is niet nieuw, maar dat maakt het zeker niet minder leuk. In tegendeel zelfs. Je zult jezelf vinden in een kleurrijk wereldje en verbaasd staan over de innovatieve uitwerking van het genre. Kleine puzzels moeten worden opgelost, dingen moeten worden versleept en slingerend, maar vooral springend, moeten de levels worden doorlopen.

Binnen de levels zul je ook enkele challenges tegen komen. Hierin moet je binnen een bepaalde tijd een gedeelte van het level afleggen. Zo moet je al skateboardend, slee?nd over ijsschotsen, auto rijdend of gewoon al springend over obstakels je weg proberen te vervolgen, voor de beste tijd.

Dit alles wordt kracht bijgezet door, niet alleen het hoogte verschil, maar ook het gebruik van maximaal 3 lagen in de diepte. Soms kan het wat lastig zijn om van de ene laag, naar de andere laag te komen, vooral als dit gepaard gaat met het springen.

Verder is het een genot om te kijken naar de levels. Het design is een lust voor het oog en hoe vaak je de levels ook doorloopt, je zult elke keer weer nieuwe kleine dingetjes ontdekken. Bijna alles wat je ziet is in beweging, zonder dat het storend is. Het ziet er werkelijk uit om door een ringetje te halen. Een wollig gebreid ringetje wel te verstaan, want alles ziet er zo zacht, kleurrijk en knuffelig uit.

Tijdens het doorkruizen van de singleplayer levels zijn er verschillende objecten die je kunt verzamelen. Uiteenlopend van kostuums voor je Sackboy (of Sackgirl) tot obstakels-, sticker- en puzzelobjecten, welke te gebruiken zijn tijdens het cre?ren van je eigen levels. Hier komt de echte kracht van LittleBIGPlanet naar boven.

In het begin zul je geassisteerd worden door tutorials, maar vervolgens kun je helemaal los gaan op de level editor. Alles wat je tegenkomt in de singleplayer mode en nog wat meer, is beschikbaar en vrij eenvoudig te implementeren. Zo kunnen, met een beetje oefening, ook de mindere Picasso’s onder ons, aan de gang gaan en de meest leuke levels bouwen.

Daarnaast kun je deze eigen levels delen met je vrienden en samen doorlopen. Niet alleen de vruchten van jouw creativiteit kun je delen, maar je kunt ook samen de 25 levels doorlopen die standaard in LittleBIGPlanet zitten, om zo bij enkele ‘verborgen’ objecten te komen voor jouw verzameling. Soms heb je daar wel 4 vrienden voor nodig, wil je echt de volle 100% uit het spel halen.

Vanaf het moment dat je de console aanzet en het begin scherm ziet, begin je al stilletjes te giechelen. Het hoge feelgood gehalte is echt wat deze game zo leuk maakt. Zelfs de mensen die niet zo dol zijn op games, zullen vertederd reageren op de Sackboy en Sackgirl en beleven veel plezier aan de game, mede dankzij de simpele gameplay. Alleen staat daar wel een iets wat ondergeschoven besturing tegen over.
Het guitige figuurtje zal soms iets langer door glijden, waardoor je soms wat onfortuinlijk in een valkuil valt. Tevens is het wisselen van lagen soms wat frustrerend, maar dit alles word zoveel goed gemaakt door de fluffy omgeving, waar je eigenlijk in wilt blijven. Verder slaat Media Molecule de spijker op zijn kop met het multiplayer gedeelte. Je eigen fantasie is jouw beperking, als het gaat om het bouwen van levels. Ik zie al een hele LBP community opbloeien en we zullen nog lang niet uitgespeeld zijn. Kortom, It’s a small world after all, maar met grootse mogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *